Η Σταύρωση των Χριστιανών στην Μ. Ανατολή (Ελεύθερος Τύπος 29.04.2013)

Η Σταύρωση των Χριστιανών στην Μ. Ανατολή

Η απαγωγή και το ως τώρα αβέβαιο της ζωής των δύο ορθόδοξων ιεραρχών στο Χαλέπι της Συρίας, έφερε για μια ακόμη φορά στην διεθνή επικαιρότητα, την διαρκή σταύρωση των Χριστιανών στην Μ. Ανατολή. Η αραβική «άνοιξη» μοιάζει να ‘χει γίνει βαρύς χειμώνας που έχει επιτρέψει στα πιο ακραία ισλαμικά στοιχεία, τους Τζιχαντιστές, να επιτίθενται με γενοκτονικές τάσεις εναντίον των «άπιστων», όπως λένε Χριστιανών.

Η επιθετικότητα των ακραίων μουσουλμάνων υπήρχε πάντα μέσα από τον θεολογικό μανδύα της διεκδίκησης της θρησκευτικής αλήθειας. Όμως σε μέρη όπως η Συρία, η πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα ο πατέρας Άσσαντ, είχα καταφέρει να επιτύχει ένα είδος πολιτισμένης εκεχειρίας. Ειδικά στο Χαλέπι, δύσκολο σταυροδρόμι θρησκευτικών διαφωνιών είχε επιτευχθεί μια σιωπηλή συμφωνία .

Την ίδια πολιτική συνέχισε και ο υιός Άσσαντ, ο σημερινός πρόεδρος της Συρίας, ο οποίος ως γνωστόν, προέρχεται από το μειοψηφικό θρησκευτικό δόγμα του Ισλάμ, τους αλεβήτες.

Αυτήν ακριβώς τη λεπτή ισορροπία ήρθε να διαταράξει η Αραβική «άνοιξη», η οποία δεν ήταν στην περίπτωση της Συρίας κυρίως από τα μέσα (παρά την ισχυρή μερίδα αμφισβήτησης του Άσσαντ) αλλά κατεξοχήν προς τα έξω . Τα Δυτικά κράτη (κυρίως Γαλλία, Αμερική, Αγγλία) δίνουν τα χρήματα στους αντικαθεστωτικούς (που έχουν μεγάλες δυνάμεις της Αλ Κάιντα στο πλευρό τους), τους εκπαιδεύουν στρατιωτικά, ψάχνουν την παραμικρή ένδειξη χρήσης χημικών όπλων, κι έχουν βάλει την Τουρκία χωροφύλακα στα σύνορα της Συρίας.

Θέλοντας να σπάσουν τον άξονα Ιράν-Συρία-Χεζμπολάχ (στον Λίβανο), οι Δυτικοί, κάνουν τα πάντα για την ανατροπή του Συριακού καθεστώτος, που στηρίζεται από την Ρωσία (έχει βάσεις εκεί) και την Κίνα. Το χάος αυτό επιτρέπει  στους ισλαμο-τρομοκράτες τζιχαντιστές, εκτός από μαζικές δολοφονίες, να χρησιμοποιούν την στρατηγική των μεθοδευμένων συμβολικών στόχων. Ένα από αυτά είναι τα Χριστιανικά σύμβολα που εκφράζονται μέσα από τους μητροπολίτες. Θέλουν να φοβίσουν τους Χριστιανούς για να φύγουν. Και ταυτόχρονα να εκβιάσουν πολιτικά την Δύση. Την ομάδα κρούσης φαίνονται πως αποτελούν τσετσένοι τρομοκράτες.

Είναι καιρός ο Δυτικός κόσμος να πάψει να περιφρονεί, στο όνομα της δήθεν «προοδευτικότητας», τις χριστιανικές του (μεταξύ άλλων) ρίζες. Ο χριστιανισμός είναι μέρος της Δυτικής ταυτότητας. Κι οι Χριστιανοί της Μ. Ανατολής είναι μέρος αυτής της πολιτισμικής έκφρασης της Δύσης. Σήμερα μέρα της Σταύρωσης να σκεφτούμε τους Χριστιανούς της Μ. Ανατολής. Να κάνουμε ότι μπορούμε πολιτικά για να τους προστατεύσουμε. Για να επιστρέψουν σώοι κι αβλαβείς οι δύο Ιεράρχες που απήχθησαν.

Δημοσθένης Δαββέτας