Συνέντευξη στην Νελλη Σπηλιοπούλου 25 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ

 

Σϕαιρική δημιουργικότητα!!!

 

Είναι ποιητής, συγγραϕέας, καθηγητής, ζωγράϕος, performer, είναι ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης που συνδυάζει άριστα την τέχνη με την πολιτική!

 

Από τη Νέλλη Σπηλιοπούλου

 

Έχοντας μια ευχάριστη συνάντηση και με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσής του στη Θεσσαλονίκη, σκιαγραϕήσαμε το προϕίλ ενός, πραγματικά, πολυδιάστατου καλλιτέχνη που μέσα σε όλη την γκάμα του δημιουργικού του έργου, εντάσσει τα τελευταία 2 χρόνια και την πολιτική! Την πολιτική ειδομένη μέσα από την αισθητική.

“Από τον Ιούνιο του 2012 είμαι ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα πολιτισμού. Είναι ένας θεσμός που γίνεται για πρώτη ϕορά”.

Είναι μια θέση που άπτεται των πολιτιστικών δρώμενων σε συνεργασία πάντα με τον πρωθυπουργό;

Ναι, αϕ’ ότου ανέλαβε ο πρωθυπουργός, είμαι κοντά του και έχουμε κάνει πολλά πράγματα , πολλά προγράμματα και όλες τις εκδηλώσεις του εξωτερικού που γίνονται με θέματα ελληνικής πολιτιστικής δράσης. Ανήκω στα προγράμματα σύγχρονου πολιτισμού, είμαι διαμεσολαβητής και αν θέλετε εμπνευστής διαϕόρων  δράσεων προς το εξωτερικό όπου η εικόνα της ελλάδας θα μπορούσε να δείξει ότι είναι αντοχής και δημιουργική απέναντι στην κρίση”.
Δράσεις που έχουν σαν στόχο την εξάπλωση της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας προς τα έξω;

“Ακριβώς. Για παράδειγμα σας λέω κάποιες από αυτές που έχουν επιτευχθεί όπως η παρουσίαση όλων των νέων ελλήνων παραγωγών στο ϕεστιβάλ των Καννών, όπου για πρώτη ϕορά η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα. Πριν λίγες μέρες στο Μπορντώ έγινε παρουσίαση ελλήνων  κινηματογραϕιστών, με όλα τα σύγχρον παιδιά της κινηματογραϕικής , τέχνης. Λάνθιμος, Τσαγκάρης και λοιπά. Παρουσίασα για πρώτη ϕορά ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά στη Γαλλία, περιοδικά τέχνης και γραμμάτων σε μια μεγάλη έκθεση ϕιλολογικών περιοδικών στη Γαλλία”.

Και τα άμεσα σχέδια δράσης…;

“Έχουμε ένα πρόγραμμα με θέμα: “η Ελλάδα διαβάζει ποίηση”που ξεκίνησε ήδη από το Ναύπλιο και ταξιδεύει σε όλη την χώρα με ποίηση. Επίσης ετοιμάζουμε μια σειρά από διεθνείς εικαστικές εκθέσεις νέων καλλιτεχνών, στο εξωτερικό. Βερολίνο, Αυστρία κλπ Διοργανώνουμε ημερίδες προσκαλώντας ανθρώπους των γραμμάτων όπως τον περασμένο Ιούνιο τον Luk Ferry, πρώην υπουργός παιδείας της γαλλίας και ένας από τους πιο διάσημους, εν ζωή, ϕιλοσόϕους”.

Έχετε μια συνεχή δράση παράλληλα βέβαια και με τις προσωπικές σας δραστηριότητες.

Μπορώ να πω ότι έχω μια τριπλή διάσταση. Είμαι ποιητής, ξεκίνησα από την ποίηση καθ’οδόν άρχισα να ζωγραϕίζω και αυτό ξεκίνησε από ένα παιχνίδι, ένα “παράνομο” παιχνίδι…

Όταν ήμουν στο γυμνάσιο ήθελα πολύ να επικοινωνήσω με τους διπλανούς μου ή και να στείλω κάποιο μήνυμα σε μια όμορϕη κοπέλα. Αν με έπιανε ο καθηγητής τι θα γινόταν; Οπότε ξεκινούσα το μήνυμα με λέξεις και στο τέλος κατέληγα με εικόνες, ώστε ακόμα και αν με πιάσει να του πω ότι απλά έκανα ένα σχεδιάκι. Αυτό μου έγινε στο τέλος συνήθεια… Ξεκινώ με μια ϕράση που καταλήγει σε εικόνα. Γι΄αυτό ο λόγος με την εικόνα πάνε μαζί στα έργα μου…”

Εικαστικός, λογοτέχνης καθηγητής… Διδάσκετε στο γαλλικό πανεπιστήμιο ϕιλοσοϕία της τέχνης και ζείτε 3 μέρες εκεί 4 μέρες εδώ. Δεν χάνετε την επαϕή σας με το Παρίσι, από όπου ξεκίνησε η δημιουργική σας καριέρα.

“Είμαι πνευματικό παιδί του Γιόζεϕ Μπους, με βρήκε στην ελλάδα μικρό, μου έδωσε υποτροϕία έξω και με κράτησε δίπλα του  σαν συνεργάτη τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Έτσι τα πρώτα μου βήματα στην τέχνη και τον εικαστικό λόγο τα έκανα μέσα από τον Γ. Μπόυς. Έϕυγα από την ελλάδα γύρω στα 20-21″.

Από τα πρώτα σας βήματα είχατε μια αξιόλογη πορεία και μάλιστα στη Γαλλία.

“Στο παρίσι εγκαταστάθηκα και δούλεψα σαν συνεργαάτης της Λιμπερασιόν μια 12ετία. Μετά έκανα το διδακτορικό, έγινα καθηγητής αισθητικής και ταυτόχρονα συνεργάστηκα με πολλούς καλλιτέχνες για τους οποίους έκανα κείμενα μουσείων. Και βέβαια πάντα μπροστα και η δική μου δουλεια που συνεχίζω μέχρι σήμερα με όλες τις δραστηριότητες… και που τώρα σε αυτές προστέθηκε και η πολιτική. Πρόσθεσα και την πολιτική…και πάντα με αισθητική και ως προς τον λόγο, ως προς τις πράξεις,  ως προς τις προτάσεις της πολιτικής. Τον πρώτο καιρό έγινε κόνσεπτ μια ανάγκη ψυχής που μετεξελίχθηκε σε εικαστική γλώσσα. Υπάρχει στο έργο μου η υπόσταση του ποιητή και του ζωγράϕου και ενδιάμεσα υπάρχει το διήγημα και το δοκίμιο”.

Κάθε μυθιστόρημα έχει και δοκίμιο, τα έχετε εκδόσει;

“Όλα αυτά εκδίδονται, έχω 6 μυθιστορήματα στην Ελλάδα  και το εξωτερικό,  εξέδωσα πριν μερικούς μήνες τα δοκίμια με την πολιτική μου σκέψη και ταυτόχρονα διδάσκω. Αντιμετωπίζω την πολιτική σαν αισθητική. Θα έπρεπε όλοι κάπως έτσι να βλέπουν την πολιτική μέσα από την αισθητική, αλλά δυστυχώς αυτό είναι πολύ σπάνιο στον τόπο μας”.

Είσθε ένας πολυδιάστατος άνθρωπος, πολυδιάστατος καλλιτέχνης!

“Έχω μια τέτοια πολυδιάσταση που όταν ήμουν μικρός είχα πρόβλημα γιατί όλοι μου λέγαν “βρε παιδί μου επέλεξε με τι ακριβώς θα ασχοληθείς;”…όμως, πάντα μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά”.

Κάνατε περϕόρμανς;

Ναι, έχω κάνει πάνω από15, 17 περϕόρμανς και με πολύ κόσμο από την Μαρίνα Αμπράμοβιτς και άλλους… τώρα δεν κάνω λόγω της θέσης μου…το ένα απορρίπτει το άλλο, όλα έχουν ένα τίμημα.

Έχω ασχοληθεί πολύ με το σώμα και με την ποιοτική άσκηση της περϕορμανς , αλλά και τη γυμναστική. Από μικρός ήμουν αθλητής, έπαιζα μπάσκετ, έκανα πυγμαχία…”

Έχετε όλο το πακέτο

“Μου αρέσει η πολυεκϕραστικότητα, αρκεί να μπορώ να το κάνω και να συνδέονται κάπως. Αυτό που τα συνδέει είναι η δημιουργία, η δημιουργικότητα. Όλο αυτό το σύμπλεγμα καταλήγει σε έργο εικαστικό, έργο λογοτεχνικό, και έργο που είναι αυτό του καθηγητή.

Στη Θεσσαλονίκη τι θα δούμε;

“Στη Θεσσαλονίκη θα δείξω καινούρια έργα που είναι αυτοπορτρέτα με τον δικό μου τρόπο και επίσης τα πορτρέτα ορισμένων ϕιλοσόϕων και καλλιτεχνών που με επηρέασαν. Έχω κάνει τα πορτρέτα τους. Δηλαδή ο Μποϋς και ο Μπαστιά ο Νίτσε είναι άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πνευματική μου διαμόρϕωση. Έχω κάνει τα πορτρέτα πάντα με την τεχνική αυτήν του χρώματος, των λέξεων, των γραμμών”.

Κλείνοντας θα θέλαμε την άποψή σας για τα ελληνικά πράγματα, για την πορεία της χώρας…

“Καταρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι ο πρωθυπουργός είναι άνθρωπος της επικοινωνίας, είναι άνθρωπος χαμηλού προϕίλ και αγαπά πολύ τον πολιτισμό, την τέχνη. Από την πλευρά μου αισιοδοξώ, ότι στην ελλάδα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα αλλά, ποτέ δεν θα πάνε έτσι όπως αυτό το “χύμα” που ήταν πριν. Όσο για την τέχνη και τον πολιτισμό εν γένει, είναι θέματα που πρέπει να διδάσκονται  απαραίτητα στα σχολεία από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου!!!”

Στις 2 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στην Tsatsis Projects/Artforum, Τσιμισκή 113, Θεσσαλονίκη, η έκθεση με 12 νέα έργα του Δημοσθένη Δαββέτα. Έως τις 25 Νοεμβρίου 2013.