Η συνέντευξή μου στο EURACTIV και στον Sarantis Michalopoulos

Μια ενδεχόμενη αποτυχία της «Ελιάς» στις Ευρωεκλογές δεν ανησυχεί καθόλου τη Νέα Δημοκρατία, καθώς η κυβερνητική σταθερότητα έχει να κάνει με «σχέσεις που μπορούν να αλλάζουν», τόνισε στην EurActiv.gr ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ Δημοσθένης Δαββέτας.

Σε συνέντευξή του στην EurActiv.gr, ο κ Δαββέτας επεσήμανε ότι ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής από τις Ευρωεκλογές είναι «υπέρ της δημοκρατίας».

Όσον αφορά στις εσωτερικές ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τόνισε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel μπορεί σήμερα να έχει το πάνω χέρι αλλά δεν έχει υπογράψει «σύμβαση με την αιωνιότητα».

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι παρά τα σκληρά μέτρα που έχει πάρει η ΝΔ, η Κουμουνδούρου δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ενώ αναφορικά με το «Ποτάμι» είπε πως «δεν έχει ουσιαστική πολιτική πρόταση».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

 1.    Πολλοί επικρίνουν τις συντηρητικές κυβερνήσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την σημερινή κατάσταση της ΕΕ. Τι έχετε να τους απαντήσετε;

Καταρχάς, ένα κόμμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και σαν τέτοιος περνάει από διάφορες φάσεις, άλλοτε πιο συντηρητικές, άλλοτε λιγότερο συντηρητικές, σε κάθε περίπτωση πάντως βρίσκεται σε μια συνεχή αλλαγή, σ’ έναν συνεχή μετασχηματισμό. Ομοίως λειτουργεί και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δηλαδή, στο ίδιο το κόμμα μπορούν να εμφανίζονται τάσεις πιο συντηρητικές ή λιγότερο συντηρητικές ή ακόμα και πιο προοδευτικές. Αυτή τη στιγμή, η κ.α Μέρκελ φαίνεται να έχει το πάνω χέρι, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει υπογράψει σύμβαση με την αιωνιότητα. Συνεπώς, μέσα απ’ το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα μπορεί να προκύψει μια νέα αλλαγή, μια ανατροπή για μια νέα Ευρώπη, πιο δίκαιη κοινωνικά, με ισχυρό πολιτισμό και περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους. Εγώ προσωπικά ανήκω σε αυτήν την τάση.

2.    Τι θα σημάνει για τη Νέα Δημοκρατία μια ενδεχόμενη νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές;

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κυμανθεί στο πλαίσιο που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν θα σημάνει κάτι ιδιαίτερο. Αυτό που θα καταδειχθεί όμως θα είναι η στατικότητα και η αναποτελεσματικότητά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να ξεκαθαρίσει ακόμα τις θέσεις του για σημαντικά ζητήματα ούτε έχει δείξει ότι μπορεί να προσφέρει μια ρεαλιστική διέξοδο. Επομένως, όλα δείχνουν πως δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, σε μια στιγμή μάλιστα που η Νέα Δημοκρατία πήρε- αναπόφευκτα- πολύ σκληρά μέτρα. Στο πλαίσιο βέβαια ενός σεναρίου επιστημονικής φαντασίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εντυπωσιακή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, ο προβληματισμός θα αφορά πρώτα από όλα τον ίδιο την ελληνικό λαό και ύστερα τον Πρωθυπουργό.

3.    Μια Χρυσή Αυγή αποκλεισμένη από τις Ευρωεκλογές, υπέρ ή κατά της ΝΔ;

Υπέρ της δημοκρατίας.

4.    Το γεγονός ότι η Ελιά ίσως δεν εκλέξει κανέναν ευρωβουλευτή ανησυχεί τη Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο κυβερνητικής σταθερότητας;

Δεν μας ανησυχεί, θα είναι καθαρά εσωτερικό τους ζήτημα. Η κυβερνητική σταθερότητα θα συνεχιστεί, διότι δεν έχει να κάνει ούτε με γάμους ούτε με αρραβώνες αλλά με σχέσεις που μπορούν να αλλάζουν.

5.    Ποια είναι η άποψή σας για το Ποτάμι;

Το Ποτάμι, όπως το νερό, κυλάει προς πολλές κατευθύνσεις. ανάλογα με τις συνθήκες. Οι πολιτικές εξελίξεις είναι εκείνες που θα το στρέψουν προς την αντίστοιχη όχθη. Όμως για μένα, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και έτσι όπως έχει παρουσιάσει τις θέσεις του για την Ελλάδα και την Ευρώπη το Ποτάμι δεν έχει ουσιαστική πολιτική πρόταση.

Σαράντης Μιχαλόπουλος

 

 

http://euractiv.gr/ekloges/dabettas-den-anisyxei-ti-nd-mia-eklogiki-apotyxia-tis-elias