Η συνέντευξή μου στο faros24 08.05.2014

Συνέντευξη του Δημοσθένη Δαββέτα στο faros24

Ο Δημοσθένης Δαββέτας είναι ποιητής, εικαστικός, συγγραφέας, καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, σε Ελλάδα και Παρίσι. Από το 2012 είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα πολιτισμού και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Είστε ένα πρόσωπο νέο στην πολιτική και μάλιστα προέρχεστε από τον χώρο της τέχνης και των γραμμάτων. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά και να θέσετε την υποψηφιότητά σας για Ευρωβουλευτής?

Μερικοί πιστεύουν ότι το να ασχολείσαι με την τέχνη σημαίνει ότι είσαι μακριά από τα πολιτικά δρώμενα, αυτό όμως είναι λάθος, διότι «η πολιτική είναι μητέρα των τεχνών», όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης. Τονίζω πάντα ότι οι λέξεις πολίτης, πολιτισμός και πολιτική έχουν την ίδια ρίζα κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Έτσι λοιπόν, προσπαθώ να υπηρετώ με συνέπεια τις τέχνες και τα γράμματα χωρίς όμως να απέχω από την πολιτική ζωή, με την οποία ασχολούμαι ενεργά από το 2012 από τη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα πολιτισμού. Η αλήθεια είναι όμως ότι πάντα έβρισκα τρόπους να συμμετέχω στην πολιτική ζωή της χώρας μας, είτε με άρθρα, είτε με ομιλίες μου.

Παρακολουθώντας κανείς την προεκλογική σας εκστρατεία παρατηρεί πως ακολουθείτε έναν εναλλακτικό τρόπο γνωριμίας με τους πολίτες. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την ξεχωριστή πρωτοβουλία.

Πράγματι, όλο αυτό το διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις που δεν μοιάζουν με τις συνηθισμένες προεκλογικές συγκεντρώσεις, αλλά στηρίζονται σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα οργανώνω ποιητικές βραδιές ή εκθέσεις ζωγραφικής. Έτσι, προσπαθώ να φέρω τον κόσμο κοντά στις τέχνες, κοντά στον πολιτισμό και να γνωρίσουν εμένα και το έργο μου. Χαίρομαι που βλέπω ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στο κάλεσμά μου κι αυτό μου δίνει την ώθηση για ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες.

Πώς μπορεί ο πολιτισμός να βοηθήσει τη χώρα μας σε μια τόσο δύσκολη χρονική περίοδο?

Ξέρετε, ο πολιτισμός δεν είναι κάτι αόριστο. Ο πολιτισμός μπορεί να γίνει ένα όπλο κατά της ανεργίας, ένα όχημα που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα επιβάλλεται να αξιοποιήσει την τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά. Για παράδειγμα, υπάρχουν προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται κατά μεγάλο ποσοστό, 70% περίπου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία προϋποθέτουν τη συνεργασία τριών ευρωπαϊκών πόλεων με πολιτιστικό πλούτο. Θα μπορούσε δηλαδή η Αλεξανδρούπολη, με το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό. Η δράση αυτή θα δημιουργήσει αυτόματα αύξηση του τουρισμού αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την παρουσία σας στην Αλεξανδρούπολη.

Καταρχήν είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Αλεξανδρούπολη, στην αρχή της Ελλάδας. Η επίσκεψή μου εδώ έχει συμβολικό χαρακτήρα και είναι ιδιαίτερης σημασίας στην προσπάθεια που κάνω για την Ευρώπη. Η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος γενικότερα συμβολίζουν την θέση της χώρας μας στην Ευρώπη και ενώνουν την Ανατολή με τη Δύση. Η επίσκεψή μου στην πόλη σας συνδυάζεται με την εκδήλωση στο Ανθίμειο Πολιτιστικό Κέντρο για την παρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής «Στον καθρέφτη του Ορφέα». Όπως θα ξέρετε, ο Ορφέας γεννήθηκε και έζησε στη Θράκη και εδώ εξελίχθηκε η ιστορία του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως που στήριξε την παρουσία μου στην πόλη σας. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος είναι ένας νέος ιεράρχης, γνωστός στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για το έργο του, ο οποίος στηρίζει πάντα τις προσπάθειες που γίνονται σε σχέση με τον πολιτισμό. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, από την Αλεξανδρούπολη κατάγεται και ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Υφυπουργός των Εξωτερικών με τον οποίο μας συνδέει μια ιδιαίτερη φιλία και εκτίμηση. Με την πόλη σας με συνδέει επίσης και ένας από τους πιο στενούς μου συνεργάτες, ο Ηλίας Τζιώρας, ο οποίος είναι συμπατριώτης σας. Γνωρίζω λοιπόν πολύ καλά ότι στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο γενικότερα υπάρχει απίστευτη πολιτιστική κληρονομιά, η οποία δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητη και χωρίς προβολή. Σκοπός μου είναι αυτό να αλλάξει και ο πολιτισμός σε συνδυασμό με τον τουρισμό να αναδείξουν την περιοχή και της ιστορία της. Τα αρχαιολογικά μέρη γύρω από την Αλεξανδρούπολη, τα ιστορικά μοναστήρια, η βυζαντινή ιστορία και το κάστρο του Διδυμότειχου, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι έγινε μέχρι και πρωτεύουσα του Βυζαντίου το 1204 με την εισβολή των Φράγκων στην Κωνσταντινούπολη, είναι κάποιοι μόνο από τους πολλούς πολιτιστικούς θησαυρούς της περιοχής. Όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό αναδεικνύεται σε όλη την περιοχή του Έβρου, όπως στο Δέλτα του Έβρου, έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη. Ξεχωρίζει επίσης η Δαδιά του Έβρου, το νησί της Σαμοθράκης, γνωστό για τα Καβείρια Μυστήρια, με τις πηγές, τους καταρράκτες και τις λίμνες, αλλά και η Ορεστιάδα και το Σουφλί, η πόλη του μεταξιού. Στόχος μου είναι λοιπόν να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου και τις επαφές μου στην Ευρώπη, ώστε να συνδυάσουμε και να αναδείξουμε τον πολιτιστικό πλούτο με την ομορφιά του Έβρου, με αποτέλεσμα την αύξηση τουρισμού και την ανάπτυξη όλης της περιοχής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΔΑΒΒΕΤΑ

     Γεννημένος στην Αθήνα, ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι διδάκτωρ Αισθητικής του ΠανεπιστημίουPARISVIII (Διευθυντής Διδακτορικού ο Michel Deguy). Διδάσκει Αισθητική, ως τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο IESA στο Παρίσι, Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο StrateCollege και Creapole στο Παρίσι. Παραδίδει μαθήματα Φιλοσοφίας της Τέχνης, Ιστορίας της Τέχνης, Φιλοσοφίας της Μόδας και τουDesign στο NewYorkCollege Αθηνών. Τέλος, διδάσκει, ως επισκέπτης καθηγητής, Τέχνη και Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Από το 2009 είναι αναπληρωτής Tομεάρχης Πολιτισμού στη Νέα Δημοκρατία, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια διατελεί καθήκοντα Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού επί των πολιτιστικών θεμάτων. Είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

       Ποιητής και συγγραφέας, ζωγράφος και performer γράφει ήδη από το 1982 άρθρα και δοκίμια για τα περιοδικά και τις εφημερίδες ArtForumArtinAmericaArtStudioBeauxArtsMagazine,GalleriesMagazinesLiberationParkettRisk στις πολιτιστικές στήλες. Από το 2010 αρθρογραφεί για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από πενήνταperformances και προσωπικές εκθέσεις ζωγραφικής. Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει σαράντα έξι λογοτεχνικά έργα, εβδομήντα τρία δοκίμια και μονογραφίες και πληθώρα άρθρων και ερευνών στο διεθνή και ελληνικό τύπο.

     Τελευταίες του συγγραφικές δουλειές είναι οι εξής: MarinaAbramovicMeditationauxyeuxfixes, εκδ.Editions Nicolas Chaudun, Γαλλία, Joseph Beuys, La sagesse moderne, εκδ. Editions Nicolas Chaudun,Γαλλία, Corps diaphanes, επίλογοςαπότον Michel Deguy, εκδ. Editions du Retour David Moscovici,Γαλλία, ΣτονκαθρέφτητουΟρφέα, εκδ. SuisGeneris, Αθήνα.

     Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, συμμετέχει στην σύνταξη καταλόγων και μονογραφιών σημαντικών καλλιτεχνών για Μουσεία, ενώ δίνει διαλέξεις σε Σχολές Τέχνης και Πανεπιστήμια.

     Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε σε διαφορετικά projects με τους κάτωθι καλλιτέχνες:

Andy Warhol, Marina Abramovich, Miquel Barcelo, Georg Baselitz, Jean-Michel Basquiat, Joseph Beuys, Alighiero Boetti, James Brown, Werner Buttner, Francesco Clemente, Tony Cragg, Enzo Cucchi, Martin Disler, Rainer Fetting, Gilbert & George, Jean Le Gac, William Mackendree, Andre Masson, Mario Merz, Annete Messager, Pavlos, Jean-Pierre Raynaud, Georges Rousse, Lucas Samaras, Julian Schnabel, Antoni Tapies, Costas Tsoclis, Cy Twombly.

ΣΠΟΥΔΕΣ:

1975 -1980   Τελειόφοιτος Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου     Θεσσαλονίκης

1998           Διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο PARISVIII (Διευθυντής Διδακτορικού ο Michel Deguy)

ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

1998               Λύκειο Τέχνης Μασσαλία

2008               AthensNewYorkCollege

2009                Πανεπιστήμιο Creapole Παρίσι

2012                 IESA (International Studies in History and Business of Art & Culture) Παρίσι

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

1991-1994       Σχολή Καλών Τεχνών Παρίσι – καλεσμένος της MarinaAbramovic

1991-1992       Σχολή Καλών Τεχνών της Grenoble

1994-1995       Πανεπιστήμιο τουMaetz

1996-1997       Λύκειο Τέχνης Arles

1997-1998       Σχολές ΑΚΤΟ

2002-2003       Σχολή Καλών Τεχνών RueilMalmaison

2007-2009       Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

2008-2009       Πρόγραμμα Μουσειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών

2009-2011       Strate College Παρίσι

2010-2011       Αρχιτεκτονική Πατρών