Μία Νέα Ελλάδα-Μία Νέα Ευρώπη (Ελεύθερος Τύπος 22.05.2014)

Μία Νέα Ελλάδα-Μία Νέα Ευρώπη

Πολλοί από τους Έλληνες δεν γνωρίζουν τι είναι ακριβώς και πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Λόγω της κρίσης όμως έμαθαν για τα δάνεια μας και τα χρέη μας σε αυτήν. Είδαν ένα αρκετά σκληρό, τεχνοκρατικό, γραφειοκρατικό και αυστηρό πρόσωπο, που έπαιρνε αποφάσεις για μας, και μάλιστα αποφάσεις που αφορούσαν και αφορούν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Ποια είναι όμως αυτή , η σημερινή Ευρώπη, μέλος της οποίας είμαστε και εμείς σαν χώρα; Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε σαν απάντηση στα 58 εκατομμύρια νεκρούς που άφησε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Γεννήθηκε σαν απάντηση στο ολοκαύτωμα και τις γενοκτονικές καταστροφές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε από κάποια φωτισμένα μυαλά που είπαν στοπ ο πόλεμος, οι καταστροφές και ο στείρος αναρχοεθνικισμός.

Στην πορεία όμως αυτή η αρχικά εμπορική Ένωση, η διαρκώς διευρυμένη με νέα κράτη, έχασε τον έλεγχο. Η ανεργία των νέων, η έλλειψη αξιών και προσανατολισμών, η κακή οικονομία, η χρηματοπιστωτική τυραννία, και η δυσπιστία στην Πολιτική, άρχισαν να κυριαρχούν. Η πραγματική Οικονομία και Πολιτική, οι πολιτισμικές και ηθικές αξίες, υποχώρησαν. Η Ευρώπη είναι σήμερα σε κρίση. Το ίδιο και η χώρα-μέλος της η Ελλάδα. Για αυτό και οι σημερινές Ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές. Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να ψηφίσει ελληνικά και ευρωπαϊκά. Ψηφίζοντας κόμματα ευρωπαϊκής καθαρά(και αταλάντευτης επιλογής) πορείας συμβάλλει στην ανανέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμβάλλει στην επαναφορά της στον δίκαιο και ορθό δρόμο, αυτόν της μείωσης της ανεργίας, της μείωσης των διαφορών Βορρά-Νότου, στην αλλαγή σκληρής γερμανικής κυριαρχίας και την ενεργοποίηση του πολιτισμού και των πολιτιστικών δράσεων σαν στοιχείο ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας . Ο Έλληνας πολίτης ψηφίζει μόνο ευρωπαϊκά. Γιατί μόνο μέσα από την Ευρώπη, με ευρωπαϊκή συνείδηση μπορεί να κάνει αλλαγές. Δεν πρέπει να παγιδευτεί στις πονηριές του ΣΥΡΙΖΑ που λαϊκίστικα είναι ευρωπαϊστής και πρακτικά ευρωυπονομευτής. Παράλληλα ο Έλληνας πολίτης, πρέπει να διατηρήσει τον θυμό του. Να μην ξεχνά και να τιμωρήσει όσα «βαρίδια» και όσους θεωρεί ότι ταυτίζονται με καταστάσεις του παρελθόντος υπεύθυνες για την κρίση και τα δεινά που πέρασε. Πρέπει να τιμωρήσει τις παλαιές αντιλήψεις, ψηφίζοντας νέα πρόσωπα, άφθαρτα, με νέες ιδέες που υπηρετούν νέες πολιτικές.

Και αυτό είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών: να ψηφιστούν κόμματα καθαρά ευρωπαϊκά, δίχως σκιές αντι-ευρωπαϊκές, στις πολιτικές τους. Και να ψηφιστούν πρόσωπα που γνωρίζουν την Ευρώπη και σαν νοοτροπία και σαν μηχανισμό, πρόσωπα που επειδή αγαπούν την πατρίδα τους, για αυτό και ενδιαφέρονται να είναι ενεργοί Ευρωπαίοι, να συνεργούν στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, και όχι να είναι απαθείς παρατηρητές. Το διακύβευμα αυτό αφορά το μέλλον της Ελλάδας, το δικό μας και των παιδιών μας. Πρόκειται για μια νέα Ελλάδα σε μία νέα Ευρώπη.

Δημοσθένης Δαββέτας