Τροπική Επανάσταση; (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 12.10.2014)

Τροπική Επανάσταση;

Όταν το Χονγκ –Κόνγκ έφυγε από τους Βρετανούς και πέρασε υπό την εξουσία των κινέζων, οι περισσότεροι από τους κατοίκους ανησύχησαν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να ΄χε αυτή η αλλαγή στην ως τώρα δημοκρατική τους κουλτούρα. Γνωρίζοντας δε την κινεζική αντίληψη την όχι και τόσο φιλική προς τους θεσμούς της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, πρόβαλαν επιτακτικά πολλά αιτήματα, ένα των οποίων ήταν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Η πίεση τους δε ήταν τέτοια που το Πεκίνο δέχτηκε τον θεσμό των εκλογών, τις οποίες βέβαια αν κι υποσχέθηκε για το 2012, στην συνέχεια τις ανέβαλλε για το 2017. Η στρατηγική λογική των Κινέζων είναι γνωστή: επειδή δεν καταλαβαίνουνε τις δημοκρατικές ευαισθησίες των κατοίκων του Χονγκ –Κόνγκ, (αλλά και βεβαία κατά βάθος δεν συμφωνούμε) κερδίζουμε χρόνο, μέσα από τις αναβολές και καθυστερήσεις των συμφωνιών. Ταυτόχρονα οι πολίτες του Χονγκ –Κονγκ όλο και συνδέονται περισσότερο οικονομικά με την Κίνα. Μέσα από την στρατηγική λοιπόν της οικονομικής εξάρτησης πιστεύουν ότι θα επέμβουν και θα καθοδηγήσουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό άλλωστε και, ναι μεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν εκλογές , αλλά οι υποψήφιοι θα εγκρίνονται από το Πεκίνο, το οποίο και θα ελέγχει τον «Πατριωτισμό» τους. Αυτού του είδους η πολιτική του κομπρεσέρ, που επεβλήθη με θλιβερά αποτελέσματα ως γνωστόν στο Θιβέτ, δεν φαίνεται να ΄ναι το ίδιο αποδοτική στην περίπτωση του Χονγκ –Χονγκ. Οι πολίτες του έχουν σοβαρά προβλήματα μετά την Βρετανική περίοδο της ζωής τους: ακρίβεια στα σπίτια, μείωση του οικοδομικού παράγοντα, όλο και αυξανόμενη διαφορά πλούσιων και μεσαίας τάξης, έλλειψη θέσεων στα σχολεία και στα νοσοκομεία ή άλλου είδους γενικώς κοινωνικά προβλήματα. Για όλη αυτή την όλο και πιο δυσάρεστη με τον καιρό κατάσταση οι κάτοικοι του Χονγκ- Κονγκ θεωρούν υπεύθυνους τους εκ της «Ηπειρωτικής χώρας» όπως τους λένε κινέζους, οι οποίοι με την χρήση των χρημάτων τους πάνε να καταστρέψουν τα πάντα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι εφημερίδες τους συχνά τους κατηγορούν μέσα από φράσεις όπως μαιευτικούς τουρίστες «tourists obstetrique» υπαινιγμό για κύματα γυναικών της ηπειρωτικής χώρας που ‘ρχονται να γεννήσουν στον Χονγκ – Κόνγκ για ν’ αποκτήσουν άδεια παραμονής. Στα εικονογραφικά τους δε σχόλια εμφανίζουν ένα γιγάντιο κύκλο (συμβολίζοντας τους κινέζους) ν’ απειλεί την λιμενούπολη . Από την άλλη πλευρά, ένας κινέζος πανεπιστημιακός ονόμασε τους Χονγκογκέζους «μπάσταρδους» – «προδότες» που υπηρέτησαν σαν σκύλοι τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Μια τέτοια διαμάχη που κρύβει εσωτερικές οικονομικές και πολιτισμικές διαφορές δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει σ’ δυναμικές αντιδράσεις: εκτός των συνεχών ύβρεων επίσης κάθε χρόνο στις Τέσσερις Ιουνίου οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, κατά δεκάδες χιλιάδες ανάβουν μικρά κεριά στο Victoria Parκ, για να διατηρήσουν ζωντανή την μνήμη της εξέγερσης στην πλατεία Τιεναμεν.
Τ’ αποκορύφωμα ήρθε τις τελευταίες μέρες όπου χιλιάδες διαδηλωτές κρατώντας ομπρέλες κατέλαβαν το κέντρο της πόλης και εκτός από συνθήματα κατά των κινεζικών άρχων, προέβησαν ακόμη και σε κατάληψη του. Μια τέτοια στάση, όχι και ευχάριστη για την κομμουνιστική νοοτροπία προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές όμως δεν υποχωρούν και το πλήθος τους καθημερινά αυξάνεται εντυπωσιακά. Οι συμβολισμοί που χρησιμοποιούν είναι οι εξής: καροτσάκια σουπερ- μάρκετ, που περιλαμβάνουν μεταλλικό νερό, σόδα, μπισκότα, μακαρόνια κλπ. Είναι ένας τρόπος για να δείξουν ότι θα μείνουν για καιρό κι εγκαθίστανται εκεί. Κι ακόμη: χρησιμοποιούν ομπρέλες, μεγάλες, μικρές, μαύρου ή κίτρινου χρώματος. Η ομπρέλα που βοηθά για τη βροχή τον ήλιο, επίσης βοηθά στα δακρυγόνα ή τα σπρέι πιπεριάς που ρίχνει ή αστυνομία. Ο συμβολισμός είναι φανερός. Αντίσταση ειρηνική αλλά αποφασιστική και διάρκειας που δεν θα υποχωρήσει εύκολα κι άμεσα. Ποιες οι επιλογές των κινεζικών αρχών απέναντι σ΄ αυτή την όλο και πιο «ανεξέλεγκτη» κατάσταση;
Η άμεση βία θα προκαλούσε διεθνείς κατακραυγές. Και δεν θα το ΄θέλαν. Τους μένει λοιπόν η φθορά στον χρόνο. Δίχως να υποχωρήσει φανερά, σίγουρα θα δεχτεί κάποιες μικροαλλαγές πιστεύοντας πως με τον καιρό «το κίνημα των ομπρελών» θ’ αποδυναμωθεί. Όμως ένα πράγμα είναι βέβαιο: το δημοκρατικό «μικρόβιο» έχει αρχίσει για τα καλά ν απλώνεται στη μεσαία τάξη του Χονγκ –Κονγκ. Από την στιγμή που η αντίθεση πήρε έναν χαρακτήρα και ένα όνομα, αυτό μοιραία παίρνει και τα χαρακτηριστικά μιας εξέργεσης. Γράφεται πια σαν η αρχή μιας Ιστορίας. Και το γεγονός αυτό είναι μία σοβαρή σπαζοκεφαλιά γα το Πεκίνο, που προς το παρόν δείχνει να μην έχει άποψη για το πώς θ΄ αντιμετωπίσει την κατάσταση. Για το πώς θα σπάσει αυτό το αντικινεζικό μέτωπο που όλο και μεγαλώνει περισσότερο επικίνδυνα.

Δημοσθένης Δαββέτας
Καθηγητής Πανεπιστημίου, εικαστικός, ποιητής
Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά σε θέματα πολιτισμού