Η νέα στρατηγική του Πούτιν στη Ουκρανία (Kontra News 13.09.2015)

Η νέα στρατηγική του Πούτιν στη Ουκρανία

Μετα από ένα καταστροφικό πόλεμο με 6000 νεκρούς στα νότια της Ουκρανίας η Ρωσία προς έκπληξη όλων υποστήριξε την απόφαση των ρώσοφωνων ανταρτών να μην επιδιώξουν πια την ανεξαρτησία των περιοχών τους στο ουκρανικό έδαφος. Η άρνηση του Πούτιν να παραιτηθεί από την δημιουργία της νέας Ρωσίας οπως είχε αναγγελθεί στο παρελθόν οφείλεται σε αλλαγή στρατηγικής.
Αποσυρωντας το βέτο της 1 Ιανουαρίου 2016 ως προς την ενοποίηση Ουκρανίας- ευρωπαϊκής ένωσης αφήνει πια την Ουκρανία αντιμέτωπη με τα τεράστια προβλήματα της. Η ύφεση της έχει φτάσει στο 18% και η διεφθαρμένη πολιτική της ουκρανικής κυβερνήσεις δείχνει έλλειψη διάθεσης μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Αυτά τα δυο βασικά θέματα γεμίζουν δυσπιστία την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία και δεν μπορει να αντέξει μια τόσο μεγάλη οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η Ουκρανία, αλλα και δεν μπορει με βάση τη δημοκρατική αντιλήψη της να ανεχθεί αυτή την έλλειψη μεταρρυθμιστικού πνεύματος που χρειάζεται η Ουκρανία για να εναρμοστει με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Για αυτο και ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε πρόσφατα : ” Δεν πρόκειται με μια μαγική κίνηση των δακτύλων του ο Ουκρανοε πρόεδρος Ποροσενκο να πάρει εκατομμύρια δολάρια.”
Γνωρίζοντας αυτή τη κατάσταση ο Πούτιν αφήνει το ουκρανικό κοινοβούλιο να ψηφιςει νόμους με αντιευρωπαϊκό πνεύμα. Παραδείγματος χάρη, ψηφίστηκε πρόσφατα να μην εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο υπάρχει Ρωσική απειλή. Και ακόμη ακυρώθηκαν 5 στρατιωτικές συμφωνίες που προϋπήρχαν με την Ρωσία. Επίσης, υιοθετήθηκε νόμος που επιβάλλει μνημόνιο ως προς την αποπληρωμή χρεών την χώρας των οποίων το υψηλότερο πόσο (2,7 δις) οφείλεται στη Ρωσία. Αφήνοντας λοιπόν ο Πούτιν να προχωρήσει ετσι η πολιτική της ουκρανικής κυβέρνησης, από τη μια τη καταγγέλει ως αντιεπαγγελματική και χωρίς υπευθυνότητα, και από την άλλη την αφήνει στο έλεος της βοήθειας των Ευρωπαίων, οι οποίοι προβληματίζονται ως προς το αν πρέπει η όχι να βοηθήσουν συνολικά την Ουκρανία. Πανίσχυρος ετσι ο Πούτιν με τα τεράστια χρέη της Ουκρανίας προς τη Ρωσία, μεταφέρει το πρόβλημα στο αντίθετο στρατόπεδο. Αντί λοιπόν να τσακώνονται Ρωσία-Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ουκρανία τώρα επιδιώκει να τσακώνονται Ουκρανία-Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Μόσχα να τρίβει από ικανοποίηση τα χέρια της. Ουδεμία αμφιβολία ο Πούτιν παραμένει ικανότατος στρατηγός.

Δημοσθένης Δαββετας
Καθηγητης Φιλοσοφίας της Τέχνης, Ποιητης, Εικαστικός