Δεξιά και σύγχρονος Πολιτισμός (Ελεύθερος Τύπος 22.10.2015)

 

Δεξιά και σύγχρονος Πολιτισμός

Στην τρέχουσα αντίληψη το “Δεξιά” παραπέμπει είτε σε κάτι το λαϊκό πουναι συνδεδεμένο μ’εθνικες, παραδοσιακές, συντηρητικές ρίζες, ειτε σε κάτι το πλουτοκρατικο πουναι συνδεδεμένο μ’οικογενειες Οικονομικων συμφερόντων κι είναι εκφραστές του εντόπιου και διεθνούς κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Και απο τις δυο περιπτώσεις , ο σύγχρονος Πολιτισμός , ως διάθεση ανανέωσης της πολιτιστικής μας γλώσσας ,που όμως συνδυάζεται με τις ανάγκες συλλογικής επιθυμίας γι’αλλαγη της κοινωνίας , αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Στην πρώτη περιπτωςη η λαϊκή δεξιά αντιμετωπίζει συνοφρυωμένα την φυσική τάση του σύγχρονου πνεύματος για νεωτερικές καινοτομίες . Κι αυτό γιατί οτιδήποτε αγγίζει το παραδοσιακο η συντηρητικό της , φαντάζει ως απειλή που απειλεί το ευλογημένο,”μεταφυσικό ” του μη-προνομιούχου , του “Αγίου βαςανιςμενου και “κατατρεγμένου”που την αυτο-περιβάλλει ως ανάγκη της μυθολογικης της ταυτότητας.
Στην δεύτερη περιπτωςη η “δεξιά”ελληνική Πλουτοκρατία αντιμετωπίζει επισης καχύποπτα το σύγχρονο , γιατί δεν είναι καινοτόμα , είναι μεταπρατική και υπάρχει ως ηδονιστική διατήρηση της εντόπιας εξουσίας που αυτό- ευχαριστιέται στην φαινομενική της υλική και κοινωνική δύναμη.
Ανάμεσα όμως σ’αυτες τις δυο περιπτώσεις υπάρχει και μια τριτη, αυτή της μεσαίας τάξης . Ιστορικά, δομικά κι ιδεολογικα αυτή μπορεί να συνδυάζει και την λαϊκή συντηρητική αντίσταση και την καινοτομική επιθυμία . Ο,τι εχει γίνει ως τώρα σ’επίεδο ουσιαστικής απόπειρας εκσυγχρονισμού στην Ελλαδα έγινε απο την Μεσαία τάξη. Ειδικά σε ζητήματα πολιτιστικού εκσυγχρονισμού έχουμε κυρίως απ’αυτην δείγματα . Ένας Ακριθάκης στην Ζωγραφική , Τανιμανιδης στην Γλυπτική . Αγγελάκη -Ρουκ στην ποίηση ,Τερζόπουλος στο Θέατρο . Αγγελοπουλος στον κινηματογράφο , για ν’αναφερω μόνο κάποια ενδεικτικά παραδείγματα, είναι καινοτόμοι δημιουργοί προερχόμενοι απο την μεσαία τάξη της Ελλάδας . Συνδυάζοντας παραδοσιακο και καινοτόμο , λαϊκό κι εκλεκτικό , η μεσαία τάξη παραμένει παρά τις συνέπειες της κρίσης η δημιουργικη βάση για οτιδήποτε νεωτερικό στην χωρα μας . Κι αυτό πρέπει να το καταλάβει καλα ο νέος αρχηγός της ΝΔ . Δεν νοείται καινούργια πορεία στο ιστορικό αυτό κόμμα δίχως την ανωτέρω αλήθεια. Αλλοιώς η ΝΔ θάναι διχασμένη ανάμεσα στην πλουτοκρατική και Λαϊκή της εικόνα . Θάναι κομμένη στα δυο δίχως κορμό . Δίχως ζωή δηλαδή, νεκρή.

Δημοσθένης Δαββετας