Η Αισθητική του προέδρου της ΝΔ (Ελεύθερος Τύπος 08.10.2015)

 

Η Αισθητική του προέδρου της ΝΔ

Ενα απο τα σύγχρονα θεμέλια της πολιτικής ταυτότητας είναι και το στοιχείο της Αισθητικής. Για να μην παρεξηγηθεί όμως ο όρος , λογω της τρέχουσας χρήσης του στην καθημερινότητα , αναφέρομαι εξ’αρχης στην σημασια του . Προέρχεται απο το ελληνικό ρήμα αισθάνομαι κι εισήχθη ως ορολογία στην επιστήμη και την γλώσσα απο το 1755 όταν ο περίφημος Γερμανός φιλόσοφος Μπαουμγκαρντεν , δημοσίευσε στα Λατινικά το ομώνυμο έργο του Aesthetica . Πρόκειται για την πρώτη θεμελίωση ενος νέου τρόπου σκέψης και πράξης , δηλαδή συμπεριφοράς, ο οποίος βασίζεται στην κλαςςικη έννοια και συνδυάζει εμπειρία παρελθόντος , ιστορική συνείδηση και Βούληση γι’αλλαγη. Με βάση τα εκάστοτε χαρακτηριςτικα μιας εποχής αυτή η πραγματικότητα πρέπει ναναι δεδομενη για έναν σύγχρονο πολιτικό και έν προκειμένω για τον επόμενο νέο αρχηγό της ΝΔ.
Σ’ολη την Ευρώπη αλλα και διεθνώς σ’αναπτυγμενα η αναπτυσσόμενα κράτη , οι ηγέτες τους φροντίζουν να δείχνουν την σύγχρονη Αισθητική τους. Εκτός της εικόνας και της επικοινωνιακής διάστασης του φαίνεσθαι , ο αληθινός αρχηγός , φροντίζει με λόγια κι έργα ναναι αμεςα συνεργός και συμμετοχος στις πολιτικές , πολιτιςτικες και κοινωνικές προκλήσεις του καιρού του . Δεν μπορεί για παράδειγμα να “μιλά” κάποιος πολιτικά και ναναι μόνο κολλημένος σ’οικονομικα ζητήματα , αφήνοντας στην άκρη θέματα ιδιαίτερης σημασίας για τους πολίτες παγκοσμίως. Δεν μπορεί δηλαδή να μην αναφέρεται στο περιβάλλον ( και στην υπερθέρμανση του πλανήτη), στην Παιδεία ( και στην προσπάθεια εκδίωξης Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών απο τα σχολεία), στην μετανάστευση ( και στο θέμα ενσωμάτωση των προσφύγων στις νέες τους πατρίδες),η ακόμη ν’αναφερεσαι στον πολιτισμό ως αντίβαρο στην μηδενιστική υλιστική τάση της παγκοσμιοποίησης και της χρηματοπιστωτικής κυριαρχίας.
Η συνολική εικόνα-στάση του αρχηγού της ΝΔ πρέπει να βάλει ολ’αυτα τα θέματα στην πολιτική του γλώσσα . Δεν νοείται σύγχρονος πολιτικός δίχως σύγχρονη Αισθητική. Γιατί η Αισθητική είναι Πολιτική , είναι η πολιτική που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την αλλαγή και το καινούργιο , προς την σύγχρονη πραγματικότητα. Μόνο με μια τέτοια πολιτική στάση ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα δώσει την βεβαιότητα στον πολίτη ότι είναι κοντά του κι όχι κλεισμένος στο σκουριασμένο χρονοντούλαπο του παλαιοκομματισμού . Μόνο έτσι θα δηλώσει παρόν στην Ιστορία της χώρας , πουχει ανάγκη νέα επεισόδια σύγχρονης πραγματικότητας, που μέσα απο την κρίση αλλάζει επώδυνα.

Δημοσθένης Δαββετας