Ο ψυχρός τεχνολογικος πόλεμος Κινας Αμερικης . ( Ελεύθερος τύπος 28.02.2019)

Ο ψυχρός τεχνολογικος πόλεμος Κινας Αμερικης .

Μετά την σύλληψη της κόρης( διάδοχος και Κληρονομος) του ιδιοκτήτη του τεχνολογικού κινεζικού γίγαντα Huawei , ο κόσμος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σ’ενταση. Πίσω όμως από αυτήν την “νομιμοφανή ” σύλληψη κρύβεται ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Τραμπ και Χι ζι Πινγκ για το ποια από τις χώρες τους θαχει την παγκόσμια τεχνολογική υπεροχη.
Κάποτε οι υπερδυνάμεις ανταγωνίζονταν στην αναπτυξη των πυρηνικών πυραύλων η των στρατιωτικών βάσεων. Σήμερα το ισχυρό μπραντιφερ μεταξύ Κίνας κι Αμερικής, Κίνας και Δύσης , μεταξύ άλλων μαίνεται και στα κινητά του διαδυκτιου , εκεί που ο Κινεζικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Huawei είναι προς το παρόν ο πρωτοπόρος παγκοσμίως. Με την σύλληψη της διαδόχου του Κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα στον Καναδα,κηρύχτηκε κι επισήμως ο ψυχρός τεχνολογικός πόλεμος .
Όλα γυρίζουν γύρω από την υπεροχη των Κινέζων στα 5G , την νέα γενιά των κινητών . Οι Αμερικανοί φωνάζουν στο όνομα της απειλής ασφαλειας. Λένε ότι Θέλοντας να ελέγξουν αυτές τις υποδομές οι Κινέζοι θα μπορούσαν ν’αποκτησουν ανησυχητικές ικανότητες κατασκοπείας . Θα μπορούσαν να κάνουν σαμποτάζ σε στιγμές έντασης.
Οι Κινέζοι από την μεριά τους φωνάζουν ότι είναι θύμα συνωμοσιας γιατί θέλουν να εμποδιστεί η εξέλιξη τους κι η επιτυχία τους . Ακόμη κι αν υπάρχει μια λογική στις αιτιασεις των Κινέζων , εν τούτοις αυτοί δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται . Γιατί το σύστημα διακυβέρνησης τους προκαλεί υποψίες . Δεν μπορούμε ναμαστε μεγαλοεπιχειρηματίες και ταυτόχρονα ναμαστε υπό τον απόλυτο έλεγχο του αυταρχικού κι αντιδημοκρατικού ΚΚ Κίνας. Από μόνο του αυτό προκαλεί δυσπιστία .
Η υπόθεση Huawei σηματοδοτει τα μελλοντικά παιχνίδια της εξουσιας : των εμπορικών και τεχνολογικών μαχών πάντα σε σχέση με την γεωπολιτική . Σηματοδοτει τον μεγάλο ανταγωνισμό Κίνας κι Αμερικής για τον παγκόσμιο έλεγχο και κυριαρχία . Εδώ και λιγο καιρό έχει αλλάξει η πολιτική αντίληψη των πραγμάτων για τις ΗΠΑ. Για πολύ καιρο μαζί με όλες τις Δυτικές χώρες γινόταν λόγος για το αναπτυσσόμενο μοντέλο της Κίνας. Πολλές συζητήσεις , αναλυσεις κι αρθρογραφία έγινε γύρω από αυτό το ζήτημα . Όλα ήταν όμως θεωρητικά . Τώρα που άρχισε να γίνεται αισθητό στην πράξη η κινεζική ηγεμονία σε πολλά επίπεδα , τώρα άρχισαν και τα κρύα ρίγη να διαπερνούν τους Δυτικούς .Αυτοι οι τελευταίοι αρχισαν να καταλαβαίνουν ότι το Πεκίνο κερδίζει όλο και περισσότερα αθλήματα στον παγκόσμιο οικονομικό , γεωπολιτικο κι εν γενει στρατηγικό στίβο να παίρνει όλο και περισσότερα Χρυσα μετάλλια. Το σοκ Huawei και για τους Αμερικανούς αλλά κυρίως και για τους Ευρωπαίους πρέπει να τους ξυπνήσει όσο είναι καιρός . Γιατί για πολλές δεκαετίες έμειναν στην “λογοτεχνική” γοητεία της Κίνας, στην μαγεία της Ανατολής και της φιλοσοφίας της κι αφέθηκαν να ξεπεραστούν σε πολλά βασικά επίπεδα . Όπως κι οι Αμερικανοί είναι καλό που πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν πια απέναντι στο Πεκίνο που δεν τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού στην οικονομία , την Δημοκρατία , την σύγχρονη τεχνολογια και την καινοτόμο πρόοδο. Πρέπει η Δύση να δείξει λιγο τα επιστημονικά της δόντια και να επενδύσει στην επιστημονική καινοτομία , σε στρατηγικούς στόχους , σε σύγχρονη τεχνολογια , σε κυβερνοεπενδυσεις και βιομηχανια . Ειδικά η Ευρώπη πρέπει ναχει αυτόνομη πορεία κι ανάπτυξη ώστε , πέρα από την φυσική συμμαχία με την Αμερική , να έχει και την δυνατότητα ανεξάρτητης πορείας στον παγκόσμιο στίβο και τα παγκόσμια συμφέροντα.

Δημοσθένης Δαββετας
Καθηγητης Φιλοσοφίας της Τέχνης , ποιητής, εικαστικός.