Ο ψυχρός τεχνολογικός πόλεμος Κίνας-Αμερικής (GRTimes 15.03.2019)

Ο ψυχρός τεχνολογικός πόλεμος Κίνας-Αμερικής

Mετά την σύλληψη της κόρης( διάδοχος και Κληρονομος) του ιδιοκτήτη του τεχνολογικού κινεζικού γίγαντα Huawei , ο κόσμος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σ’ ένταση. Πίσω όμως από αυτήν την «νομιμοφανή » σύλληψη κρύβεται ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Τραμπ και Χι ζι Πινγκ για το ποια από τις χώρες τους θα χει την παγκόσμια τεχνολογική υπεροχή. Κάποτε οι υπερδυνάμεις ανταγωνίζονταν στην ανάπτυξη των πυρηνικών πυραύλων η των στρατιωτικών βάσεων.

Σήμερα το ισχυρό μπραντιφερ μεταξύ Κίνας κι Αμερικής, Κίνας και Δύσης , μεταξύ άλλων μαίνεται και στα κινητά του διαδικτύου , εκεί που ο Κινεζικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Huawei είναι προς το παρόν ο πρωτοπόρος παγκοσμίως. Με την σύλληψη της διαδόχου του Κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα στον Καναδά,κηρύχτηκε κι επισήμως ο ψυχρός τεχνολογικός πόλεμος . Όλα γυρίζουν γύρω από την υπεροχή των Κινέζων στα 5G , την νέα γενιά των κινητών . Οι Αμερικανοί φωνάζουν στο όνομα της απειλής ασφαλειας.

Λένε ότι Θέλοντας να ελέγξουν αυτές τις υποδομές οι Κινέζοι θα μπορούσαν ν’αποκτησουν ανησυχητικές ικανότητες κατασκοπείας . Θα μπορούσαν να κάνουν σαμποτάζ σε στιγμές έντασης. Οι Κινέζοι από την μεριά τους φωνάζουν ότι είναι θύμα συνωμοσίας γιατί θέλουν να εμποδιστεί η εξέλιξη τους κι η επιτυχία τους . Ακόμη κι αν υπάρχει μια λογική στις αιτιάσεις των Κινέζων , εν τούτοις αυτοί δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται . Γιατί το σύστημα διακυβέρνησης τους προκαλεί υποψίες . Δεν μπορούμε να μαστε μεγαλοεπιχειρηματίες και ταυτόχρονα να μαστε υπό τον απόλυτο έλεγχο του αυταρχικού κι αντιδημοκρατικού ΚΚ Κίνας. Από μόνο του αυτό προκαλεί δυσπιστία .

Η υπόθεση Huawei σηματοδοτεί τα μελλοντικά παιχνίδια της εξουσίας : των εμπορικών και τεχνολογικών μαχών πάντα σε σχέση με την γεωπολιτική .

Σηματοδοτεί τον μεγάλο ανταγωνισμό Κίνας κι Αμερικής για τον παγκόσμιο έλεγχο και κυριαρχία . Εδώ και λιγο καιρό έχει αλλάξει η πολιτική αντίληψη των πραγμάτων για τις ΗΠΑ. Για πολύ καιρο μαζί με όλες τις Δυτικές χώρες γινόταν λόγος για το αναπτυσσόμενο μοντέλο της Κίνας. Πολλές συζητήσεις , αναλύσεις κι αρθρογραφία έγινε γύρω από αυτό το ζήτημα . Όλα ήταν όμως θεωρητικά . Τώρα που άρχισε να γίνεται αισθητό στην πράξη η κινεζική ηγεμονία σε πολλά επίπεδα , τώρα άρχισαν και τα κρύα ρίγη να διαπερνούν τους Δυτικούς .Αυτοί οι τελευταίοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι το Πεκίνο κερδίζει όλο και περισσότερα αθλήματα στον παγκόσμιο οικονομικό , γεωπολιτικό κι εν γένει στρατηγικό στίβο να παίρνει όλο και περισσότερα χρυσά μετάλλια. Το σοκ Huawei και για τους Αμερικανούς αλλά κυρίως και για τους Ευρωπαίους πρέπει να τους ξυπνήσει όσο είναι καιρός .

Γιατί για πολλές δεκαετίες έμειναν στην «λογοτεχνική» γοητεία της Κίνας, στην μαγεία της Ανατολής και της φιλοσοφίας της κι αφέθηκαν να ξεπεραστούν σε πολλά βασικά επίπεδα . Όπως κι οι Αμερικανοί είναι καλό που πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν πια απέναντι στο Πεκίνο που δεν τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού στην οικονομία , την Δημοκρατία , την σύγχρονη τεχνολογία και την καινοτόμο πρόοδο. Πρέπει η Δύση να δείξει λίγο τα επιστημονικά της δόντια και να επενδύσει στην επιστημονική καινοτομία , σε στρατηγικούς στόχους , σε σύγχρονη τεχνολογία , σε κυβερνοεπενδυσεις και βιομηχανία . Ειδικά η Ευρώπη πρέπει ναχει αυτόνομη πορεία κι ανάπτυξη ώστε , πέρα από την φυσική συμμαχία με την Αμερική , να έχει και την δυνατότητα ανεξάρτητης πορείας στον παγκόσμιο στίβο και τα παγκόσμια συμφέροντα.