Το ηθικό και στρατηγικό λαθος του Ντόναλντ Τραμπ με τους Κούρδους. (Ελεύθερος τύπος 17.10.2019)

Το ηθικό και στρατηγικό λαθος του Ντόναλντ Τραμπ με τους Κούρδους.

Μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία την Κυριακή 6 Οκτωβρίου με τον Ταγιπ Ερντογκαν , ο προεδρος των ΗΠΑ , έδωσε το πράσινο φως στις στρατιωτικές δυνάμεις των Τούρκων , να εισβάλλουν στην Συρία , ανατολικά του Εφρατη για να καταλάβουν την περιοχή Rojava . Αυτόνομη σχεδόν αυτή η τελευταία ελέγχεται από τις Δημοκρατικές δυνάμεις της Συριας , οι οποιες συντίθεται από μια πλειοψηφία Κούρδων και μια μειοψηφία Αράβων . Βρίσκεται δε υπό την διεύθυνση του PYD ( κουρδικό προοδευτικό κόμμα) . Το πεντάγωνο δήλωσε ότι αν οι Δημοκρατίας δυνάμεις Συριας
αντιστεκόντουσαν με τα όπλα στο χέρι , οι Αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται μεταξύ Κομπανι και Ρακας δεν θα τους βοηθούσαν . Μετα την αποχώρηση των Αμερικανών από τα Βόρεια της Συριας , όπως ξέρουμε εδώ και μέρες άρχισε η επέλαση των Τούρκων .
Η νέα ” συμμαχια ” Τραμπ-Ερντογκαν , οδηγεί τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τους ως τώρα συμμάχους τους οι οποίοι υπήρξαν πρωταγωνιστες εναντίον των Ισλαμιστών. Γιατί ως γνωστόν ήταν οι προοδευτικές κουρδικές δυνάμεις ( που περιλαμβάνουν και στρατιωτικες ομάδες γυναικών ) που με τόσο κουράγιο αντιστάθηκαν αφ’ενος στην επίθεση του ISIS εναντίον του Κομπανιου κι αφ’ετερου συνέβαλαν καθοριστικά στην εδαφική ανακατάληψη της Ρακα από το Ισλαμικό Χαλιφάτο τον Οκτώβριο του 2017.
Ας μην ξεχνάμε Ιστορικά ότι ήταν το 1975,που για εσωτερικούς πολιτικους λόγους , οι Αμερικανοί είχαν εγκαταλείψει πρόωρα του συμμάχους του στην Ινδοκίνα . Αποτέλεσμα; Η κατάληψη της Καμπότζης από τους κόκκινους Χμερ και ταυτόχρονα έξοδος των boat people του Βιετνάμ. Σήμερα η προγραμματισμένη εγκατάλειψη των Κούρδων δεν είναι ένα μόνο ηθικό σφάλμα που θα πληρώσουν μακροπρόθεσμα οι Δυτικοί στην Μέση Ανατολή , αλλά είναι επίσης στρατηγικό σφάλμα: θα επιτρέψει την ” ανάσταση” του Ισλαμικού κράτους. Που θα πάνε οι 118000 φυλακισμένοι τζιχαντιστες που κρατούνται εκεί μεταξύ των οποίων είναι πολλοί ηγετες τους; Αφελές να πιστέψει κάποιος ότι οι Τούρκοι θα τους ελέγξουν . Θα τους συγκρατήσει ο Ερντογκαν πουχει την θρησκεία των αδελφών μουσουλμάνων ; Απλά θα γίνουν ένα επιπλέον όπλο εκβιασμού εναντίον της Δύσης στα χέρια του Σουλτάνου . Το μεταναστευτικό κι η τρομοκρατια είναι τα χαρτιά που χειρίζεται ως τώρα για να εκβιάσει Ε.Ενωση κι Αμερική . Διαπραγματεύεται μάλιστα αυτό ακριβως : να εγκαταστήσει στην ζώνη ασφαλειας των 32 χιλιομέτρων που θέλει 2000000 πρόσφυγες και μεταναστες . Αυτός ο εκβιαστικος δηθες χρησιμοθηρικος τακτικισμός του που ταυτόχρονα θέλει να μετατρέψει σε μειοψηφία τους εκεί Κούρδους και ν’αλλοιωσει τα ταυτοτικα τους στοιχεία , δείχνει το ποσο ο Τούρκος προεδρος είναι ένα ξένο στοιχειο στο ΝΑΤΟ . Ούτε οι οικονομικες απειλές Τραμπ ( μας δουλεύει για τα καλά αυτος) ούτε το γαλλογερμανικό εμπάργκο όπλων τον εμπόδισαν να κάνει την εισβολή . Ξέρει επίσης ότι η Δύση δεν θα κάνει πόλεμο εναντίον του Γι’αυτο το θέμα . Έτσι με κυνική αυθάδεια παει να προκαλέσει σφαγες κι έξοδο περίπου 400000 πολιτών κατά τον ΟΗΕ . Άλλωστε επίσημα ήδη 800 φυλακισμένες οικογένειες τζιχαντιστων απέδρασαν προχθές αφού εκμεταλλευόμενες τους βομβαρδισμους επετεθηκαν και σκότωσαν τους φρουρούς πριν αποδράσουν . Αυτοί κι οι επόμενοι δραπετες θάναι οι μελλοντικοι τρομοκράτες των ” εν υπνώσει ” πυρήνων τζιχαντιστων . Είναι αυτή η στάση του Τούρκου προέδρου συνεπής για μια χώρα του ΝΑΤΟ ; Η μήπως είναι ένας εσωτερικός εχθρός μέσα στην Ατλαντική συμμαχια ; Ο δε Τραμπ σ’αυτο το θέμα με την απόφαση του θα μας τρελάνει για τα καλά .

Δημοσθένης Δαββετας
Καθηγητης φιλοσοφίας της Τέχνης , ποιητής, εικαστικός.