Το τελος της ” Ισλαμοφοβικης ” Πολιτικης; (Ελεύθερος Τύπος 31.10.2019)

Το τελος της ” Ισλαμοφοβικης ” Πολιτικης;

Κάτι το ασυνήθιστο συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην Γαλλία . Ο Εμμανουελ Μακρον αλλαζει κραυγαλέα την πολιτική του στο μεταναστευτικό . Ένας νέος νόμος με τον διαδικασία του επείγοντος μπαίνει προς ψήφιση στο Γαλλικο κοινοβούλιο . Τι λέει αυτος ο νόμος ; Πρόκειται για μια σειρά μέτρων που αφορούν την δυνατότητα των ξένων στην ιατρική περίθαλψη .
Μετά την εμφανή στην πράξη σκλήρυνση της στάσης στην επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών , μετά την μείωση του αυτοδικαιου δικαιώματος να φέρνουν οι μεταναστες τις οικογένειες τους να εγκατασταθουν στο γαλλικό έδαφος , μετα την περικοπή επιδομάτων που καταξόδευαν την Γαλλική οικονομία , τώρα έρχεται η σειρά της ιατρικής περίθαλψης . Η λογική είναι η εξής : όπως οι Γάλλοι του εξωτερικού περιμένουν όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους τουλάχιστον τρεις μήνες μέχρι να γίνει ο αναγκαίος έλεγχος για τα οποία δικαιώματα τους , έτσι κι οι μεταναστες θα περιμένουν ανάλογο διάστημα μέχρι να ελεγχθούν όλα τα στοιχεία που τους αφορούν . Κι αν θεωρηθούν νόμιμοι τότε βλέπουμε ποιοι δικαιούνται η όχι οτιδήποτε . Εξαρτάται πλέον από τους νεους Γαλλικους νομους που έρχονται άμεσα στο κοινοβούλιο οπως ήδη αναφέρθηκα. Δεν θα μπορούν οι μεταναστες ναχουν κανένα περισσότερο αυτοδικαιο προνόμιο από τον Γάλλο πολίτη επειδή είναι μεταναστες .
Μια πολιτική θεση που για χρόνια φώναζε η Λεπέν έρχεται να την υιοθετήσει τώρα ο Μακρον! Ουαου!!!! Όπως θαλεγε κι ο Βαρουφακης !Τι κάνει ο φόβος για την απωλλεια της εξουσιας ! Εξαίρεση βέβαια οι επείγουσες αποδεδειγμένα καταστάσεις . Αυτος ο νόμος γίνεται για να μειωθουν οι σπατάλες χρημάτων κι οι Γάλλοι να μην έχουν την αίσθηση ότι είναι ξεχασμένοι στην πατρίδα τους. Και κάτι ακόμη : ο έλεγχος για το αν είναι κάποιος πραγματικός πρόσφυγας κι όχι της προσκόλλησης έχει αρχίσει να γίνεται σκληρός . Και γι’αυτην την περίπτωση ετοιμάζεται επειγόντως νόμος ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση γιατί οι Γάλλοι φωνάζουν ” φτανει πια !”.
Γιατί γίνονται αυτά τα νομοσχέδια με την λογική μάλιστα του επείγοντος ; Τι αλλαξε;
Μετά τα συνεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα άλλαξε η ψυχολογία των πολιτών και επηρεασε την πολιτική της κυβέρνησης . Η εύκολη τεχνική ενοχής που κυριαρχούσε ως τώρα περί ” ισλαμοφοβίας” παύει να φοβίζει τον κοσμο. Από φόβο καποιος να θεωρηθεί ” ισλαμοφοβικος” δεν αντιδρούσε και τ’αποδεχοταν όλα. Η ως τώρα πολιτική των ΜΜΕ και της κυβέρνησης ότι τις τρομοκρατικές ενέργειες τις κάνουν κάποιοι ” τρελοί” που δεν έχουν σχέση με τους τρομοκράτες ισλαμιστες κι αυτή επισης η θέση παυει να λειτουργεί . Οι πολιτες κατάλαβαν το παιχνίδι που παίζεται κι απαιτούν την αλήθεια . Θέλουν να ξέρουν τι έκανε καποιος τρομοκρατης κι όχι ν’ακουν απλά από την κυβέρνηση ότι το έγκλημα τοκανε καποιος ” μεμονωμενος τρελλος” κι όχι ο τζιχαντιστης για να μην πανικοβληθεί ο κοσμος . Τέρμα πια η ψεύτο ηθικολογία του υποκριτικου ” πολιτικά ορθον”. Ο μπαμπούλας Λεπέν όλο και δυναμώνει .
Από την στιγμή λοιπόν που η απειλή της ” ισλαμοφοβίας” δεν παράγει πια τ’αποτελεσματα σιωπής στον κόσμο , δεν υπάρχει άμεσα άλλη στρατηγική παρά ν’ακουστει ο κόσμος , ν’ακουστουν τα αιτήματα του. Και ποια είναι αυτά στην περίπτωση που αναφερόμαστε ; Απλά και κυρια: ναι στους μεταναστες αλλά μετά από έλεγχο . Ναι στο διαφορετικο και αλλά όχι ως το σημείο να ξεχάσουμε το “ίδιο ” δηλαδή τους Γάλλους πολιτες . Οι Γάλλοι δεν θέλουν ναναι πολιτες δεύτερης κατηγορίας στην χώρα τους. Και το φωνάζουν . Και με τα κίτρινα γιλέκα αλλά και με καθημερινές αντιδράσεις υπενθυμίζουν στον Μακρον ότι η Γαλλία κι η Ιστορια της είναι ζωντανή και δεν θα διαλυθεί λόγω της παγκοσμιοποίησης . Δεν έχει άλλη επιλογή πλέον ο Μακρον παρά ν’ακουσει τις φωνές τους. Και το κάνει . Τα νέα νομοσχέδια το δείχνουν ξεκαθαρα . Μήπως θα πρέπει να πάρουμε κάποιο μάθημα κι εμείς στην Ελλάδα από αυτό το παράδειγμα ;

Δημοσθενης Δαββετας
Καθηγητης Φιλοσοφίας της Τέχνης , ποιητής, εικαστικός