Ο Τραμπ κι η πολιτική της πορσελάνης. (Ελεύθερος Τύπος 15.11.2019)

Ο Τραμπ κι η πολιτική της πορσελάνης.

Ο στρατηγός Κολιν Παουελ ειχε επισημάνει μ’ενδεικτικο τρόπο στον Αμερικανό πρόεδρο George W. Bush , λιγο πριν αποφασίσει ο τελευταίος την εισβολή στο Ιράκ ότι υπαρχει η εξής παραβολή . “Όταν μπεις σ’ενα μαγαζί με πορσελάνη και την σπάσεις την πληρώνεις ακριβά “.
Από τότε που έγιναν οι τραγικές καταστροφές της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ , η Αμερική , έσπασε πολλά στην Μέση Ανατολή και πλήρωσε πολλά . ” Ποιο ήταν το κέρδος μας;” αναρωτιέται σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ για να δικαιολογήσει την αλλαγή πολιτικής της Αμερικής σήμερα στην Μ. Ανατολή . Η φυσική του ταση και θέση ν’αποσυρει την Αμερικανική δύναμη απο περιοχές εύφλεκτες , περιοχές που άλλοτε η χώρα του έπαιζε τον πρώτο ρόλο εγγύησης κι ασφαλειας , έχει δημιουργήσει μια τεράστια σύγχυση για την πολιτική Τραμπ κι εν γενει για την νέα πολιτική των ΗΠΑ , που αρχίζει να μπερδεύει για τα καλά τον κόσμο .
Έφτανε για παράδειγμα ένα τηλεφώνημα του Ερντογκαν προς τον αρχηγό του Λευκού οίκου , για να ξεχαστεί η προσφορά , η τόσο σημαντική των Κούρδων στον αγώνα εναντίον της Τρομοκρατίας . Οι Δυτικοί έδειξαν ότι πολύ εύκολα ως απερίσκεπτα εγκατέλειψαν στα χέρια των Τουρκων τους Κούρδους οι οποίοι κυριολεκτικά ήταν αυτοί που νίκησαν σε σκληρές μαχες σώμα με σώμα τους μαχητές του Ισλαμικου κράτους . Κι όχι μόνον αυτό. Εγκαταλείποντας τους Κούρδους η Ουασιγκτον ταυτοχρονα τους παραδίδει και στα χέρια του αντιπάλου τους Άσαντ αλλά και στα χέρια των Ρώσων που γίνονται πια το μεγάλο κι αδιαφιλονίκητο αφεντικό της περιοχής .
Παράλληλα ο Τραμπ δείχνει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική και στο Αφγανιστάν . Θέλει να το παραδώσει στους Ταλιμπάν μετά από δεκαοχτώ χρόνια πολέμου της Αμερικής . Του πιο μακρόχρονου πολέμου πουχε διεξάγει ως τώρα .
Όσο δε για το Ιρακ , όπου οι ΗΠΑ έστειλαν 160000 στρατιώτες , αυτοί οι τελευταίοι όλο και μειώνονται καθημερινά . Η παρουσία τους έχει πια λιγοστέψει εντυπωσιακα . Που στην πράξη σημαίνει ότι σιγά σιγά το Ιρακ παει να περάσει στα χέρια του Ιράν. Το οποίο βέβαια ας μην ξεχνάμε είναι ο εχθρός αριθμός ένα της Αμερικής στην Μ. Ανατολή .
Γιατί τα κάνει ολ’αυτα ο Τραμπ ; Πέρα από την μετατόπιση του άμεσου Αμερικανικού ενδιαφέροντος προς την ΝΑ Ασία και τον οικονομικό της πόλεμο με την νέα υπερδύναμη την Κινα , υπάρχουν κι οι Αμερικανικές εκλογές που έρχονται σύντομα . Ο Αμερικανός προεδρος αναγνωρίζοντας ότι από τα λάθη ήδη της κυβέρνησης και πολιτικής Ομπαμα , η χώρα του έχει υποχωρήσει στην Μ. Ανατολή αφήνοντας τον κυριαρχικό ρόλο στην Ρωσία , θέλει να μετατρέψει την ήττα σε μια μορφή πολιτικης νίκης . Μιλά για οικονομία στον Αμερικανικό λαό , λέει ότι με την στρατιωτική υποχώρηση σώζονται Αμερικανικές ζωές νέων , μιλά για κέρδος 2000 δισεκατομμύρια κέρδος από την αποχώρηση αυτή , για τον τερματισμό στρατιωτικής επιχείρησης που κόστισε επισημως την Ζωη σε 7000 στρατιώτες Αμερικανούς και 300000 πολιτες χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες ως τώρα στην Συρία .
Παρότι όλοι πλεον ξέρουν ότι οι νικητές στην περιοχή είναι οι Ρώσοι του Πούτιν κι ο Άσαντ ο οποιος και σταθεροποίησε πια την θέση του , παρότι η Τεχερανη κι οι διαφορες πολιτοφυλακές της δραστηριοποιουνται απειλητικά ως τις πόρτες του Ισραήλ , παροτι ο Ασσαντ συνεχιζει να σκοτωνει αθωους κυνηγώντας τους ανταρτες αντιπάλους του , παροτι η παρουσια εκεί στα μερη της Τουρκιας κι η μείωση της ισχύος των Κούρδων απειλούν την αναγέννηση του Ισλαμικού κράτους και της τρομοκρατίας , Παρ’ολ’αυτα λοιπόν , ο Τραμπ παρουσιάζεται εν όψει εκλογών ως ειρηνοποιός. Η φυγή ήδη είχε αρχίσει στην περιοχή από το 2011 με τον Ομπάμα , κάτι που έδωσε την δυνατότητα της γέννησης εκεί και της εξαπλωσης του Ισλαμικού κράτους.Η σημερινή φυγή του Τραμπ τι θα δώσει ; Πάντως στον βωμό της εκλογικής του νίκης ελπίζω να μην δημιουργησει πολλές πορσελάνες που θα σπάσουν εύκολα στην συνέχεια και μαζικά απειλώντας πραγματικά τον κόσμο.

Δημοσθένης Δαββετας
Καθηγητης Φιλοσοφίας της Τέχνης , ποιητής, εικαστικός.,